Minsk

Prestigio predstavlja prvu intuitivna Click&Touch tastaturu na svijetu

Clevetura LLC, startup kompanija iz Bjelorusije, razvila je intuitivnu tastaturu pomoću tehnologije koja kombinuje tastaturu, touchpad i miš. Sa senzorima ugrađenim u tipke, osigurava automatski neprekinuti prijelaz između tipkanja i kontrole kursora. Prva intuitivna Click&Touch tastatura na svijetu će biti u prodaji od augusta pod brandom Prestigio.

Tehnologija Clevetura koristi senzore koji su ugrađeni u tipke. To je jedinstven način rada u odnosu na ostale uređaje, kao što su laptopi ili tastature koje imaju eksternu dodirnu podlogu. Tipke reaguju na poteze, slično kao touchpad ili miš, i korisnici mogu tipkati, pomicati kursor bez da mijenjaju položaj ruke.

Prebacivanje između načina rada je automatsko, s ugrađenim mikrokontrolerom koji odmah prepoznaje i obrađuje svaki dodir. Korisnik ne mora razmišljati o načinima rada dok sistem prepoznaje šta radite. Intuitivna interakcija s uređajem i novo korisničko iskustvo čine ovaj sistem u potpunosti jedinstvenim. Tehnologija korisniniku omogućuje obradu više istovremenih klikova, dodira i ostalih oblika gesta. To znači da se mogu koristiti svi uobičajeni oblici interakcije, uključujući zumiranje, prebacivanje između virtualnih desktopa i pomicanje s dva prsta.

Bjeloruska startup kompanija Clevetura, nosilac tehnoloških prava, je proteklih godina bila dijelom bjeloruskog Hi-Tech Park. Sergey Kostevich, osnivač ASBIS grupacije i branda Prestigio, je projektni investitor. Bile su potrebne tri godine da se ideja pretvori u komercijalni prototip i sada razvojni programeri očekuju da će za ovu tehnologiju dobiti patent.

"Od samog početka smo vjerovali u moć ove startup kompanije i potencijal intuitivne tastature, i ovo je interesantan projekat koji se jednostavno razvija. Važno je da se korisnici upoznaju sa tehnologijom i da im se predstavi njena funkcionalnost. Dubinski smo uključeni u ovaj startup. Nismo zainteresirani samo za finansiranje, već i za promociju nove tehnologije na globalnom tržištu. Ovaj uređaj i pripadajuća tehnologija kriju izniman potencijal", izjavio je Serhei Kostevich, projektni investitor i direktor ASBIS grupe.

Uređaj će se najprije prodavati u zemljama ZND-a i baltičkim zemljama: Bjelorusiji, Rusiji, Litvi, Ukrajini, Kazahstanu, Estoniji i Latviji. Očekuje se da će tastatura kroz nekoliko mjeseci biti dostupna za kupovinu i u drugim zemljama.

Potencijalni kupci ove tastature su tehnološki napredni korisnici te primjerice, vlasnici pametnih televizora. Jednako tako, tastatura se može koristiti u B2B industriji, posebno za upravljanje sadržajem na velikom ekranu tokom prezentacija i edukativnih evenata.

— 

O brandu Prestigio

Prestigio je OEM (Original Equipment Manufacturer) osnovan u Seoulu 2001. godine, čije se sjedište nalazi na Kipru od 2003. godine, nudi širok raspon prestižne elektronike za domove, automobile, obrazovanje i poslovanje. Prestigio proizvodi, kao što su pametni telefoni, mobiteli, Android i Windows tableti, laptopi, video rekorderi, GPS navigatori, kao i interaktivne ploče i poslovna rješenja, uspješno se prodaju u 50 zemalja diljem svijeta.

Proizvodni i dizajnerski centri nalaze se u Kini i Bjelorusiji. Prestigio predstavništvo djeluje u 15 zemalja, uključujući ZND, Europu, Bliski Istok i Afriku. 

O Cleveturi

Clevetura LLC dizajnira inovativne tehnologije za ulazne uređaje. Kompanija je razvila tehnologiju Clevetura i uspješno lansirala proizvodnju. Sjedište se nalazi u Minsku (Bjelorusija), a također imaju poslovnice u Shenzenu (Kina). Kompanija Clevetura LLC smještena je u bjeloruskom Hi-Tech Parku.