Intel ubrzava primjenu AI na svakom koraku na Computexu 2024

Tokom svog govora na Computexu u Tajvanu, CEO Intela Pat Gelsinger istakao je prednosti otvorenih standarda i moćnog ekosistema Intela koji pomažu ubrzanju mogućnosti za AI. Intel revolucionira inovacije u području AI i isporučuje tehnologije sljedeće generacije prije predviđenog roka.

U samo šest mjeseci, kompanija je prošla od lansiranja procesora 5. generacije Intel® Xeon® do predstavljanja prvog člana Xeon 6 porodice; od prikazivanja Gaudi AI akceleratora do ponude za poslovne korisnike ekonomičnog, visokoperformantnog sistema za trening i inferenciju generativne AI (GenAI); i od uvodjenja ere AI PC-a sa Intel® Core™ Ultra procesorima u više od 8 miliona uređaja do otkrivanja nadolazeće klijentske arhitekture planirane za izdanje kasnije ove godine.

Razvijajući ovo, Intel ubrzava izvršenje dok pomjera granice inovacije i brzine proizvodnje kako bi demokratizovao AI i potakao industrije. Sa više procesorske snage, vodećom efikasnošću napajanja i niskim ukupnim troškom vlasništva (TCO), korisnici sada mogu iskoristiti potpunu priliku sistema za AI.

Cijela Xeon 6 platforma i porodica procesora su namijenjeni rješavanju ovih izazova sa E-core (Efikasni-core) i P-core (Performantni-core) SKU-ovima za različite primjene i radne opterećenja, od AI i drugih visokoperformantnih računarskih potreba do skalabilnih cloud-native aplikacija. Svi E-core i P-core procesori su bazirani na kompatibilnoj arhitekturi sa zajedničkim softverskim stekom i otvorenim ekosistemom hardverskih i softverskih dobavljača.

Prvi procesor iz Xeon 6 porodice koji je dostupan je Intel Xeon 6 E-core (kodno ime Sierra Forest), koji je dostupan od danas. Xeon 6 P-core (kodno ime Granite Rapids) se očekuje da će biti lansiran sledećeg kvartala.