Sa lansiranjem 4. generacije Intel® Xeon® Scalable procesora u januaru 2023.

Intel Xeon 4. generacije nadmašuje konkurenciju u stvarnim radnim opterećenjima

Industrija je primijetila: Xeon 4. generacije je doživio brzo povećanje, globalno usvajanje kupaca i liderske performanse na bezbroj kritičnih radnih opterećenja za širok spektar slučajeva poslovne upotrebe.

Danas, nakon sedmica rigoroznog i sveobuhvatnog direktnog testiranja protiv najusporedivijih konkurentnih procesora, Intel dijeli uvjerljive rezultate koji daleko prevazilaze jednostavne standarde u industriji.

“Rekli smo to pri lansiranju, a sada imamo konkretne podatke koji dokazuju da je to istina, Xeon 4. generacije vodi industriju u pokretanju radnih opterećenja koja su najvažnija za korisnike,” rekla je Lisa Spelman, Korporativna potpredsjednica i generalna direktorica Intel Xeon-a. “Kao i svaka vjerodostojna vijest, dokazi zasnovani na podacima pomažu u otklanjanju zabluda i demonstriranju Xeonove kontinuirane vrijednosti i vodstva nad konkurencijom.”

U Mainstream Compute-u, brže vrijeme do uvida i pristupa podacima

Rješenja koja se najčešće primjenjuju na tržištu se isporučuju na osnovu broja jezgara srednjeg opsega, segmenta u kojem su performanse po jezgru, snaga i propusnost kritični ključni indikatori performansi. Znajući to, Intel je uporedio 32-jezgarni Xeon 4. generacije sa najboljim mainstream 32-jezgrenim dijelom konkurencije.

Mjerila opće namjene kao što je SPEC CPU su važna, ali ne govore cijelu priču o performansama za korisnike čije potrebe za opterećenjem nastavljaju da se razvijaju. Realnost je da na radnim opterećenjima koja su najbitnija kupcima, kao što su baza podataka, umrežavanje i skladištenje, Xeon lako nadmašuje konkurenciju nudeći bolje performanse procesora, veće performanse po vatu i niže ukupne ukupne troškove vlasništva (TCO). Nadalje, kupci vide važne prednosti održivosti u vidu smanjenog broja servera, potrošnje energije flote i emisije CO2.

Povećana AI efikasnost poboljšava korisničko iskustvo, podstiče rast prihoda

Xeon je dizajniran za AI, a Intelovo ulaganje u softver omogućava i optimizuje AI u svim glavnim okvirima, bibliotekama i tipovima modela. Intelovo testiranje demonstrira njegovo kontinuirano CPU liderstvo u AI radnim opterećenjima koristeći svoju naprednu tehnologiju hardverskog ubrzanja, Intel® Advanced Matrix Extensions (Intel® AMX).

Više jezgri nije uvijek odgovor za postizanje optimalnih performansi. Intel® AMX omogućava 4. generaciju Xeona da se skalira neverovatnom brzinom, izvan onoga što je moguće samo sa brojem jezgara. Ovaj vodeći Intel AI motor ugrađen je u svako Xeon jezgro, nešto što konkurencija nema i od čega njeni kupci ne mogu imati koristi.

HPC Leadership pruža bolje performanse za modeliranje, predviđanje i prediktivne simulacije

Prilikom testiranja HPC radnih opterećenja specifičnih za industriju, Intel je svoj 56-jezgarni Intel® Xeon® CPU Max Seriju procesora koji sadrži Intel® AVX-512 suprotstavio konkurentskoj ponudi od 96 jezgara. Kombinacijom najboljeg računarstva sa visokim memorijskim propusnim opsegom i Intel HPC motorima, Xeon Max CPU-i postižu prednost od 40% u performansama u odnosu na konkurenciju u mnogim stvarnim HPC radnim opterećenjima, kao što su modeliranje zemaljskih sistema, energija i proizvodnja.