Strateški dogovor koji uključuje široku ponudu i cross-licensing sada je potpuno operativan

Seagate završio preuzimanje Samsung Hard Disk biznisa

Seagate Technology plc (NASDAQ: STX), svjetski lider u oblasti hard diskova i rješenja za pohranjivanje podataka, najavio je zatvaranje transakcija za preuzimanje hard disk biznisa kompanije Samsung Electronics Co., Ltd., svjetskog lidera u oblasti digitalne potrošačke elektronike i informacionih tehnologija.

Pod uslovima transakcije, Seagate je dobio izabrane elemente Samsung HDD biznisa, uključujući imovinu, infrastrukturu i zaposlene koji omogućavaju Seagate-u da pokrene obim i inovacije. Ova sredstva podrazumijevaju vodeće Samsung M8 proizvodne linije velikog kapaciteta, 2.5-inčne HDD. Samsung zaposleni koji pristupaju Seagate-u su visoki menadžeri, kao i dizajn-inženjering stručnjaci iz Samsung fabrike u Koreji, koji će se fokusirati na razvoj  small form-factor proizvoda za tržište prijenosnih računala.  N.Y. Park, viši potpredsjednik i generalni menadžer će nadgledati razvoj Seagate proizvoda u Koreji, a izveštavat će  Bob Whitmore, Seagate izvršni potpredsjednik i CTO.

"Zajedno, Seagate i Samsung su uskladili naš trenutni i budući razvoj proizvoda i roadmaps kako bi ubrzali vrijeme i efikasnost plasiranja novih proizvoda na tržište, ali i da bi obezbijedili poziciju za bolje usmjeravanje rastuće potražnje za pohranjivanjem," rekao je Steve Luczo, Seagate predsjednik i CEO. "Ovo je uzbudljivo vrijeme u industriji  sa brzim razvojem mogućnosti na mnogim tržištima uključujući prijenosna računala, cloud computing i solid state smještaj."

Seagate trenutno ne očekuje značajne troškove restruktuiranja i očekuje da ostvari značajno smanjenje ukupnih operativnih troškova poslovanja uz minimiziranje troškova integrisanja.