Na Microsoftovoj konferenciji Build 2023

Skaliranje AI počinje sa Intelom

Koristeći jedinstvenu dezagregiranu arhitekturu procesora Meteor Lake, Intel i Microsoft omogućavaju nove funkcije pokretane umjetnom inteligencijom za korisnike PC-a – uključujući nove multimedijske funkcije poput automatskog ponovnog kadriranja i otkrivanja uređivanja scene u Adobe Premiere Pro i efikasnije mašinsko učenje.

Meteor Lake: Donošenje energetske efikasnosti i AI na PC

Meteorsko jezero označava značajnu prekretnicu u evoluciji ne samo personalnog računarstva, već i načina na koji komuniciramo s tehnologijom. Počinje sa „chiplet“ sistem-na-čipu (SoC) dizajnom koji omogućava Intelu da isporuči napredna intelektualna svojstva (IP-ove) i vodeće procese za optimizaciju performansi relevantnih za segment i nižu potrošnju. Ovo je omogućilo Meteor Lake-u da bude prva PC platforma iz Intela sa ugrađenim neuronskim VPU-om, namjenskim AI motorom integrisanim direktno u SoC za efikasno pokretanje AI modela. Sa novim neuronskim VPU-om u kombinaciji sa moćnim AI akceleratorima na CPU-u i GPU-u, koje Intel podržava već nekoliko generacija, Meteor Lake će igrati ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti inovacija i PC iskustva za potrošače i kompanije u različitim industrijama.

Zajedno, Meteor Lake i Windows 11 će se proširiti na cijeli ekosistem s Intelovim i Microsoftovim OEM i ISV partnerima. To je saradnja zbog koje su oba tima nevjerovatno uzbuđena. A za zajednicu programera koja je toliko kritična da ovo oživi, ​​Windows predstavlja idealno mjesto za pokretanje AI modela kako bi se dosegla ova ogromna korisnička baza.

PC industrija je u značajnoj prekretnici. Intel i Microsoft blisko sarađuju na uvođenju novih funkcija omogućenih za vještačku inteligenciju u PC iskustvo – podržavajući širi ekosistem partnera u PC industriji kako bi ova nova iskustva stavila u ruke miliona korisnika računara.