Na MWC 2024 u Barseloni

Intel donosi AI svuda u mreži, Edge, Enterprise

Kroz današnje najave, Intel se fokusira na osnaživanje industrije da dalje modernizuje i monetizuje 5G, edge i enterprise infrastrukture i investicije, te da iskoristi mogućnosti donošenja vještačke inteligencije svuda. Već više od decenije, zajedno s klijentima i partnerima kompanije, Intel, transformiše današnju mrežnu infrastrukturu iz fiksnih funkcija u platformu definisanu softverom i ostvaruje uspjeh s više od 90.000 implementacija u stvarnom svijetu.

U saradnji sa dobavljačima softvera za 5G jezgro, Intel je najavio svoj next-gen Intel Xeon procesor za 5G jezgro, nazvan Sierra Forest, demonstrirajući poboljšanje performansi od 2,7 puta po rack-u.

Intelova arhitektura je temelj cloud-native, softverski definiranih jezgara mreža širom svijeta, pri čemu većina virtualiziranih mrežnih servera radi na Intelovim procesorima. Kao primarni izbor za operatere, proizvođače opreme i pružatelje softvera, Intel Xeon platforme postavile su standarde u komercijalnim implementacijama za performanse 5G jezgara s nadmašujućim TCO-om i sveobuhvatnim upravljanjem energijom – sve to dostavljeno putem ekosistema svjetske klase.

Osim toga, Intel je najavio Intelovu Edge Platformu, modularnu i otvorenu softversku platformu koja omogućava preduzećima izgradnju, implementaciju, vođenje, upravljanje i skaliranje edge i AI rješenja na standardnoj opremi s jednostavnošću sličnom oblaku.

Intelova Edge Platforma ima jedinstvene mogućnosti, uključujući podršku za heterogene komponente za niži TCO i upravljanje infrastrukturom i aplikacijama na osnovu politika bez dodira, kao i AI preko flote edge čvorova s jednim upravljačkim sučeljem. Dodatno, AI runtime s OpenVINO™ inferencijom ugrađen je kako bi se omogućila optimizacija inferencije u stvarnom vremenu i dinamičko raspoređivanje opterećenja unutar infrastrukturnog softvera za implementaciju aplikacija.