Novi uređaj iz Prestigia - druga generacija pametne tastature Click&Touch 2 - osvojio je nagradu Red Dot: Product Design u kategoriji Računarstvo i IT kategoriji.

Pametna tastatura Click&Touch 2 dobitnica je nagrade Red Dot Award: Product Design 2021

Prestigio ostaje posvećen proizvodnji proizvoda koji postižu međunarodno priznanje. Kompanijin novi multimedijalni uređaj Click&Touch 2, koji se pokreće tehnologijom TouchOnKeysTM koju je razvila kompanija Clevetura, osvojio je prestižnu nagradu Red Dot.

Prestigio Click&Touch 2 je i tastatura sa fizičkim tasterima i klizačima na dodir, dodirna podloga i računarski miš. Može se priključiti na bilo koji uređaj, bilo da se radi o tabletu, pametnom telefonu, računaru, pametnom televizoru, igraćoj konzoli ili interaktivnoj ploči. Ovo je već druga generacija Prestigio-ve multimedijalne tastature. Model iz prve generacije takođe je dobio nagrade na Red Dot Design Awards 2020, u 4 nominacije odjednom!

"Tokom ove godine proširili smo porodicu proizvoda zasnovanih na tehnologiji TouchOnKeysTM dodavanjem novog uređaja: još tanji, autonomniji i funkcionalniji. Smatramo da ova tehnologija obećava i imamo planove da je uvedemo i na drugim proizvodima. Na primjer, aktivno radimo na laptopu zasnovanom na TouchOnKeysTM-u, kao i na nizu tastatura ", napominje izvršni direktor ASBIS-a Serhei Kostevitch.

TouchOnKeysTM tehnologija proširuje mogućnosti tradicionalnih tastatura dodavanjem funkcionalnosti dodirne table. Sada se kontrola pokreta – uključujući pomicanje, pomicanje kursora i kucanje – za koju je prethodno bila potrebna namjenska dodirna tabla, može nositi bilo gdje na površini tastature. Sistem intuitivno prepoznaje šta korisnik želi da radi i automatski prebacuje između režima tastature i dodirne table.

"TouchOnKeysTM tehnologija ne stoji mirno i nastavljamo raditi na poboljšanjima", kaže Mihail Krupenkov, suosnivač Clevetura LLC. "Trenutno radimo na pozadinskom osvjetljenju, povećavamo osjetljivost senzora i pripremamo druge korisne nadogradnje."

Nagrada Red Dot: Dizajn proizvoda svake godine prima hiljade prijava od dizajnera i brendova iz cijelog svijeta. Međunarodni žiri ocjenjuje dizajn dostavljenih proizvoda, zajedno s njihovom funkcionalnošću, jednostavnošću za upotrebu i ergonomijom. Postoji niz vitalnih parametara koji utječu na odluku žirija: intuitivna kontrola, kombinacija materijala, inovativan pristup i taktilne kvalitete. Na osnovu svih ovih kriterija, Prestigio Click&Touch 2 prepoznat je kao najbolji proizvod u kategoriji Računarstvo i IT kategoriji.

 

Povratne informacije i sugestije korisnika prve generacije tastature uzete su u obzir prilikom dizajniranja Prestigio Click&Touch 2 tastature. To je omogućilo stvaranje konceptualno novog uređaja koji se fokusira na produktivan rad sa računarima, tabletima i sve-u-jednom uređajima. Jedan od novih dodataka su fizička dugmad koja znatno olakšavaju odabir i povlačenje potrebnih objekata. Novi proizvod također ima bateriju većeg kapaciteta koja osigurava nesmetan rad tijekom cijelog dana. Odgovor na dodir postao je precizniji, a ažurirana aplikacija ima više postavki. Naime, korisnik sada može prilagoditi položaj dodirne zone: samo lijeva, ili desna strana, ili cijela površina. Prestigio planira proširiti različite jezičke rasporede i opcije boja za Click&Touch 2. Novi uređaj je lansiran u martu 2021. godine.

O Prestigio-u

Prestigio je međunarodni brend koji već 20 godina nudi širok spektar potrošačke elektronike za dom, obrazovanje i poslovanje. Kompanija prodaje proizvode u 30 zemalja širom svijeta, s više od 25 miliona prodanih uređaja tokom svoje historije.

Proizvodi brenda uključuju pametne uređaje i dodatke, inovativna rješenja za poslovanje i obrazovanje. Prestigio je predstavio prvu interaktivnu tastaruru na svijetu s dodirnom podlogom na tipkama, kao i pametne zvučnike, prijenosne akustične sisteme, skrivene bežične punjače, baterije na bazi grafena i ovo je samo početak. Slogan kompanije za lansiranje novih proizvoda je ‘Umjetnost hi-tech-a’, jer se posebna pažnja posvećuje inovacijama, visokokvalitetnim premium materijalima i modernoj tehnologiji.

Brend Prestigio u vlasništvu je ASBISc Enterprises Plc., jednog od vodećih distributera IT proizvoda na EMEA tržištima. Ima proizvodne, dizajnerske i tehničke pogone u Evropi, Kini i Bjelorusiji. Prestigio ima urede u 15 zemalja u različitim regijama, uključujući ZND, Ukrajinu, Evropu, Bliski Istok i Afriku.

O Cleveturi

Clevetura LLC je dizajnerska kuća sa sjedištem u Minsku, Bjelorusija i uredom u Shenzhenu, Kina. Clevetura je osnovana 2017. Kompanijaa razvija tehnologiju nazvanu Touch on Keys. TouchOnKeysTM dodaje sloj osetljiv na dodir tradicionalnoj tastaturi. Omogućava korisniku kontrolu kursora, klikanje, pomicanje, zumiranje i druge pokrete direktno na površini tastature kao na dodirnoj podlozi. Tipke se dobro pritiskaju s dobrim osjećajem zbog pouzdane mehanike makaza. Konačno, korisnici ne trebaju pritisnuti nijednu tipku za prebacivanje između načina kucanja i dodira, to radi automatski i neometano. Dakle, TouchOnKeysTM pretvara tastaturu u sve-u-jednom ulazni uređaj. TouchOnKeysTM je savršeno rješenje za laptop ili stolni računar, tablete, Mac, iPad, pametni TV. Dodirni tasteri uklanjaju potrebe u tradicionalnoj dodirnoj podlozi. Prvi proizvod s TouchOnKeysTM je multimedijska tipkovnica Prestigio Click&Touch koja je započela prodaju u decembru 2019.

O nagradi Red Dot Design

Kako bi se na profesionalni način procijenila raznolikost na polju dizajna, nagrada Red Dot Design dijeli se na tri discipline Nagrada Red Dot : dizajn proizvoda, Nagrada Red Dot: brendovi i komunikacijski dizajn i Nagrada Red Dot: concept dizajna. S više od 18.000 prijava, nagrada Red Dot jedno je od najvećih svjetskih takmičenja za dizajn. 1955. godine prvi put se sazvao žiri koji je ocijenio najbolje dizajne dana. 1990-tih godina, izvršni direktor Red Dot-a, profesor dr. Peter Zec razvio je ime i brend nagrade. Od tada je tražena odlika „Red Dot“ poštovani međunarodni pečat izvanrednog kvaliteta dizajna. Dobitnici nagrada predstavljeni su u godišnjacima, muzejima i online. Više informacija dostupno je na www.red-dot.de.